VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/03/02

Pôst

Moja otázka týka sa náboženstva. My kresťania katolíci máme teraz  obdobie  pôstu. Prosím Vás napíšte mi čo to znamená. Nemôžme ani spievať ani mať tréningy? Stretla som sa s pobúrením - ako   môžeme teraz  tancovať na tanečnom krúžku  či spievať.   Podľa mňa nič zle nerobíme. Ako to je? Ďakujem. Zita

5 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Pôst podľa náboženstiev, kultúr a názorov

Pôst má v jednotlivých kultúrach a náboženstvách rozličný prejav a význam.
Kresťanstvo
V kresťanstve má pôst význam pokánia a vnútorného očisťovania, ale aj význam prípravy a očakávania. Z tohto dôvodu sa kresťania postia pred významnými sviatkami (napríklad pred Veľkou nocou, Narodením Pána), ale aj pred prijímaním eucharistie (tzv. eucharistický pôst). Pôstna disciplína v jednotlivých cirkvách sa značne líši. Vo východných cirkvách zvykne byť prísnejšia ako u rímskokatolíkov.
Kresťanstvo má viacero pôstnych období cez rok, hlavné pôstne obdobie (vo východných cirkvách nazývané Veľký pôst) je štyridsať dní pred Veľkonočnými sviatkami. Štyridsaťdenným pôstom si kresťania pripomínajú Ježišov štyridsať dní trvajúci čas strávený na púšti, keď sa pôstom pripravoval na svoje verejné vystúpenie.
zdroj:http://sk.wikipedia.org/wiki/P%C3%B4st

Anonymný povedal(a)...

Z toho čo píšete, tak aby sme prestali pracovať, žiť atď. Tak ako niekto chodí do jazykovej školy, tak určite chodí aj v období pôstu. Takým je aj tanečný krúžok, alebo spevácky krúžok.
Možno máte na mysli organizovanie nejakej tanečnej zábavy, tak to naozaj nie je v pôstnom období vhodné.
Pôst je obdobím znovuzrodenia a odriekania sa zlého a hriechu, aby sme sa znovuzrodili so zmrtvychvstalým Kristom na Veľkú noc. Kristus zomrel za nás a ukázal nám cestu. Alexandra

eporadca povedal(a)...

Rímskokatolícka cirkev

Pôstne obdobie sa v rímskokatolíckej cirkvi (teda v západnom obrade) začína Popolcovou stredou a končí sa Veľkým piatkom. Do pôstnych dní sa v západnom obrade nerátajú nedele.

Podľa pôstneho poriadku Rímskokatolíckej cirkvi sú dni prísneho pôstu predovšetkým Popolcová streda a Veľký piatok, keď je prikázané zdržiavať sa mäsitých pokrmov a je dovolené iba raz za deň sa dosýta najesť. Za pôstny deň sa považuje každý piatok v roku, ale pôstny úkon je ľubovoľný: môže to byť zdržiavanie sa mäsitého pokrmu, sladkostí, fajčenia, pitia alkoholu či televízie, vykonanie nejakého dobročinného skutku a podobne. Podľa nariadení cirkvi je však nevyhnutné vykonať každý piatok aspoň jeden z týchto úkonov.
www.wikipedia

eporadca povedal(a)...

Východné cirkvi

Východné cirkvi počas roka dodržiavajú pôst najmä v stredy a piatky.[2] Gréckokatolíci majú počas roka túto pôstnu disciplínu v súčasnosti zmiernenú a prikázané majú iba zdržiavanie sa mäsitých pokrmov v piatky.[3] Môžu však dodržiavať aj prísnejšie pôvodné pravidlá pôstu.

Na kresťanskom Východe existujú aj niektoré spôsoby zmiernenia pôstu: 1. je sa všetko, 2. okrem pôstnej stravy sa jedia aj vajcia a mliečne výrobky, 3. je sa aj ryba, 4. je sa aj víno a olej.[4] Dni keď sa namiesto zvyčajného pôstu nepostí sa nazývajú voľnice.

Veľký pôst sa vo východných cirkvách (u nás ide o gréckokatolíkov a pravoslávnych) začína pondelkom po Syropôstnej nedeli a končí sa v piatok pred Kvetnou nedeľou.

Východné kresťanské cirkvi majú okrem Veľkého pôstu aj ďalšie pôstne obdobia a dni napríklad filipovku, petro-pavlovský pôst a uspenský pôst.

eporadca povedal(a)...

Pôstne obdobie
Popolcovou stredou sme začali prežívať pôstne obdobie. Pre mnohých z nás nie je príjemná predstava pôstu, odriekania. Skôr, ako niečo začneme robiť, mali by sme poznať význam toho, čo robíme. Čoho sa máme v pôste zrieknuť a prečo? Myslím si, že hlavným motívom pre zmenu nášho správania je láska.

Len ak nás niekto miluje, dokážeme sa meniť k lepšiemu a zároveň chceme opätovať túto lásku. Ak sme milovaní a zároveň sami milujeme, dokážeme s ľahkosťou robiť aj ťažké veci. Láska Boha, ktorý nám svoju lásku prejavil obetovaním seba samého, nás nemôže nechať ľahostajnými. Mala by byť najvyššou motiváciou, prečo sa chceme meniť k lepšiemu aj v čase pôstu.

Boh ťa miluje, dokázal Ti to obetovaním seba samého. Veríš v jeho lásku? Môže ťa táto láska nechať ľahostajným? Čo si ochotný urobiť pre TOHO, ktorý pre Teba urobil všetko?
zdroj: http://www.zsdilong.sk/aktuality/39-20112012/166-postne-obdobie.html